Waaruit
bestaat melk ?
Eiwitten
|
3.2 %
|
Water
|
87 %
|
Vetten
|
3.4 %
|
Koolhydraten
|
4.9 %
|
Mineralen
|
Calcium-fosfor-zink-magnesium
|
Vitamines
|
A
B1 B6 B12 D foliumzuur
|
Bovenstaande cijfers zijn gemiddelden. De samenstelling van de
melk hangt af van verschillende factoren, zoalsde koesoort,
het voedsel, het klimaat of de tijd van het jaar.
Water
Melk bevat ongeveer
87% water.
Mineralen
waaronder: Calcium
voor sterke botten en een sterk gebit. Melk
en melkprodukten vormen de voornaamste bron van calcium.
Calcium geeft aan de beenderen en het gebit hun stevigheid en
hardheid.
Kinderen hebben niet alleen voldoende calcium nodig voor de groei
maar dit calcium zorgt ook voor de sterkte van de botten op latere
leeftijd.
Melk bepaalt dus niet alleen NU je gezondheid.
Vetstoffen
Volle melk levert ons zowat
3,6g melkvet per liter.
Het gaat om vetstoffen met een hoge voedingswaarde die zeer licht
verteerbaar zijn.
(mager melk : 0g vet/liter, halfvolle melk : 1,5 g vet/liter,
volle melk : 3,6 g vet/liter)
Eiwitten
Eiwitten of proteïnen bevatten
aminozuren en zijn de bouwstenen die voor de bouw, groei en herstel
van de lichaamscellen instaan.
Ze leveren eveneens het materiaal voor de vorming van antilichaamjes
die een levensbelangrijke rol spelen in het beschermen van ons
organisme tegen ziektekiemen.
Koolhydraten
waaronder melksuiker of lactose
Lactose begunstigt de ontwikkeling in onze darmen van nuttige
bacterien die op hun beurt andere schadelijke organismen uitschakelen.
Het melksuiker is een natuurlijk suiker dat de tanden niet aantast.
Tandartsen raden melk of water aan als de meest geschikte dranken
voor kinderen.
Suikerhoudende softdrinks worden sterk afgeraden.
Vitamines
Vitamines zijn essentieel voor een goede gezondheid, groei en
ontwikkeling.
Een tekort aan vitamines kan tot ziektes leiden.
Melk is een bron van vele vitamines en bevat de vitamines A, B1,
B2, B6, B12, vitamine D en foliumzuur.
De vitamines A en D zijn vetoplosbaar en kunnen dus in ons lichaam
opgeslagen worden.
De vitamines B en foliumzuur zijn wateroplosbaar en kunnen dus
niet in ons lichaam "opgeslagen" worden. Ze moeten dus
regelmatig via de voeding aangevoerd worden.
Volle melk is ook rijk aan vitamine A en D.
Vitamine A bevordert de groei, zorgt mee voor een gezonde huid
en een goede klierwerking en behoedt ons voor ontstekingen.
Vitamine D helpt ons kalk opnemen en dit mineraal vastleggen in
beenderen en gebit.
Vitamin
|
Rol
van de vitaminen voor het menselijk lichaam
|
1 glass melk
|
Dagelijkse behoefte
|
A |
Gezonde
huid, ogen en haar, immuniteit
|
120
ug
|
750
ug
|
B1 |
Energie
produktie en groei
|
0.05
mg
|
0.8
- 1.1 mg
|
B2 |
Bevordert
de groei, nodig voor gezonde ogen, haar, huid en nagel
|
0.5
mg
|
1.2
- 1.7 mg
|
B6 |
Essentieel
voor het eiwit-metabolisme, gezonde huid, haar en nagels
|
0.15
mg
|
1.2
- 1.6 mg
|
B12 |
Groei
en onderhoud van het zenuwstelsel; nodig voor de lichaamscellen
en het bloed
|
1
ug
|
2
ug
|
D |
Werkt
samen met calcium en fosfor voor sterke beenderen en tanden
|
2
ug
|
No
RDI set
|
Foliumzuur |
Helpt
samen met vit.B12 voor het onderhoud van de lichaamscellen.
Bovendien erg belangrijk in geval van zwangerschap
|
15
ug
|
200
ug
|
Mineralen
Mineralen zijn voedingsstoffen
die het lichaam nodig heeft in kleine hoeveelheden om het metabolisme
te kunnen laten gebeuren en om functies zoals onderhoud, regeling
en opbouw.
mineralen kunnen niet in het lichaam aangemaakt worden en moeten
dus bekomen worden uit het voedsel dat we eten.
Er zijn 2 soorten
mineralen : eigenlijke mineralen en sporenelementen. Beiden zijn
even belangrijk voor een optimale gezondheid.
Belangrijke mineralen zijn bvb calcium, natrium, zink, magnesium,
fosfor, chloor en zwavel
Belangrijke sporenelementen zijn bvb ijzer, fluor en iodium
Mineralen
|
Rol
van de vitaminen voor het menselijk lichaam
|
1 glass melk
|
Dagelijkse behoefte
|
Calcium |
voor
sterke beenderen en tanden, ook nodig voor de zenuwen en
spieren
|
295
mg
|
800
- 1000 mg
|
Phosfor |
Werkt
samen met calcium en magnesium om de beenderstructuur op
te bouwen en te onderhouden
|
232
mg
|
1000
mg
|
Magnesium |
Onderhoud
de beenderstructuur en is vereist voor het goed functioneren
van spieren en zenuwenbon
|
27
mg
|
270
- 320 mg
|
Zink |
Belangrijk
voor de immuniteittant for immunity; healing; reproduction
|
1
mg
|
12
mg
|
Welke produkten worden uit melk verkregen ?

Melk, melk, welke soorten melk
?
Volle melk:
bevat min. 3,5g vet per 100g melk
Halfvolle melk: tussen 1,5g en 1,8g
vet per 100g melk
Magere melk: max. 0,3g vet per 100g
melk
AA-melk : deze melk komt van bedrijven
die zich houden aan strenge vastgelegde eisen
op het vlak van de gezondheid van de dieren, de melkinstallatie,
de ophaling en de kwaliteit van de geleverde melk. Er moet dus
zeer hygienisch te werk worden
gegaan en het melkvee staat onder
voortdurende gezondheidscontrole. Alleen hoevemelk, volle of halfvolle
melk die gepasteuriseerd of UHT behandeld is, kan het AA-label
krijgen.
AA-melk staat werkelijk voor prima melk.
Hoevemelk : melk die uit de uier
van de koe komt, noemen we rauwe melk. Omdat je die melk alleen
op de hoeve kunt kopen zegt men ook hoevemelk. Rauwe, gekoelde
melk is niet lang houdbaar en moet gekookt worden voor gebruik.
Melkpoeder: is gedroogde melk
soorten gefermenteerde
melkdranken ?
karnemelk of
botermelk : bijprodukt
bij de bereiding van boter uit zure room, vandaar de naam
Kefir :
gestremde melk met lichte alcoholgisting
Yoghurt :
wordt verkregen door de gelijktijdige werking in de melk van twee
soorten bacteriën: Streptococcus thermophilus en Lactobacillus
bulgaricus Meer info vindt je op onze yoghurt-pagina.
Het bewaren
van de melk ?
Melk is snel voor
bederf vatbaar.
De meest gebuikte methode om ze langer houdbaar te maken is door
verhitting. Hierdoor worden de meeste of alle schadelijke bacteriën
gedood.
Bewaarmiddelen komen er dus absoluut niet aan te pas !
Gepasteuriseerde
melk :
De melk wordt op een lage temperatuur verhit (72°-76°C) gedurende
een korte tijd (15-20 sec)
Aldus worden de schadelijke bacteriën gedood en is de melk enkele
dagen houdbaar in de koelkast.
Door de korte en lage temperatuurbehandeling smaakt de melk nog
zeer goed naar verse hoevemelk.
Gesteriliseerde
melk :
de melk wordt 2 keer verhit:
Een eerste keer op 130°-140° gedurende enkele seconden voor het
afvullen in de fles
Een tweede keer na afvulling in de fles op 110°-120° gedurende
10 tot 20 minuten
Aldus is de melk "steriel", lang houdbaar (verscheidene
maanden)
Door de lange en hoge verhitting is de melk enigzins "beschadigd"
ttz : het vitamine-gehalte is veel lager en de melksuikers zijn
wat gekarameliseerd: hierdoor is de melk niet meer zo wit en heeft
ze een bepaald smaakverschil
U.H.T.- melk
:
de melk verhit tot 135°-145° gedurende een 2-tal seconden en daarna
kiemvrij afgevult
Door die korte maar hevige verhitting is de melk toch steriel
en lang houdbaar (verscheiden weken).
Het vitamine-verlies en het smaakverschil is beperkt gebleven.
Waar komt de melk
vandaan?
klik door naar alle info over
de koe !

|