Wat
is yoghurt ?
Yoghurt is een gefermenteerd melkprodukt:
het is melk die door de werking van bepaalde bacteriën tot stremming
wordt gebracht. In feite wordt de melk verzuurd door er een "yoghurtcultuur"
aan toe te voegen.
Deze yoghurtcultuur bestaat uit een mengsel van 2 bacteriën :
Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilis.
Deze yoghurtbacteriën moeten tot op het moment van verbruik in
aanzienlijke hoeveelheden nog levend aanwezig zijn. Yoghurt is
heel licht verteerbaar en uitstekend voor de darmflora !
Geschiedenis
Yoghurt wordt al meer dan 4000 jaar gemaakt
door verschillende volkeren in verschillende delen van de wereld.
In Europa is de yoghurt eigenlijk pas in het begin van de 20e
eeuw herontdekt geworden. Het was de wetenschapper IIya Metchnikoff
die de melkzuurbacteriën bestudeerde en de gunstige invloed ervan
op de mens aantoonde.
De eerste die yoghurt commercieel op de markt bracht was Isaac
Carasso. Hij begon te produceren in Barcelona in 1919. Zijn zoon
Daniel of "Danone", zoals zijn vader hem wel eens noemde
breidde zijn vaders zaak verder uit tot het huidige wereldbekende
merk.
Bereiding
van de Yoghurt ?
Aan
de gepasteuriseerde melk wordt melkpoeder toegevoegd.
Hierdoor verhoogt het droge-stof gehalte van de melk.
Dit is nodig een een steviger yoghurt te bekomen.
Daarna verwarmt
men de melk tot 85°C à 90°C gedurende enkele minuten.
Hierdoor worden de meeste bacteriën gedood.
Na afkoeling tot 35°C à 45°C (de incubatietemperatuur) wordt de
melk "ingeënt" met een yoghurtcultuur.
Deze yoghurtcultuur bevat de bacteriestammen Lactobacillus bulgaricus
en Streptococcus thermophilus.
Aan de yoghurtcultuur wordt de nodige tijd gegeven om te ontwikkelen
in de warme melk.
De tot yoghurt geworden melk wordt snel afgekoeld.
Aan de yoghurt
wordt suiker, fruit of helemaal niets toegevoegd.
Ze wordt verpakt en gekoeld opgeslagen tot verbruik.
Zelf
yoghurt maken !
Yoghurt is een levend
produkt.
De bacterie-cultuur die erin leeft kan je steeds gebruiken om
nieuwe yoghurt te maken.
Dit heb je nodig : 1 liter melk, 2 dl verse yoghurt, een kookpot
en een thermometer.
Zorg dat de kookpot goed schoon is door hem met heet water te
spoelen.
Verwarm de melk tot 40° C. Roer er dan voorzichtig de yoghurt
door.
Sluit de kookpot en stop deze in de oven of op een plek waar de
temeratuur op 40 graden blijft.
Na 4 à 6 uur is de yoghurt klaar. In de koelkast zetten om af
te koelen.
|